Jak używa się różowej soli himalajskiej?
Różowa sól himalajska ma kilka zastosowań dietetycznych i niedietetycznych.
Możesz ją jeść lub z nią gotować.
Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie z różową solą himalajską, jest takie same jak ze zwykłą solą kuchenną. Dodaj go do sosów i marynat lub dodawaj do potraw na stole obiadowym.
Niektórzy używają nawet różowej soli himalajskiej jako powierzchni do gotowania. Duże bloki soli można kupić i użyć do grillowania, smażenia i nadawania słonego smaku mięsom i innym potrawom.
Różową sól himalajską można kupić drobno zmieloną, tak jak zwykłą sól kuchenną, ale można znaleźć również gruboziarniste odmiany sprzedawane w większych rozmiarach kryształów.
1 łyżeczka drobno zmielonej soli dowolnego rodzaju może zawierać około 2300 mg sodu, podczas gdy 1 łyżeczka grubej soli będzie się różnić w zależności od wielkości kryształów, ale może zawierać mniej niż 2000 mg sodu.
Ponadto różowa sól himalajska zawiera nieco mniej chlorku sodu niż zwykła sól kuchenna, co może być konieczne do uwzględnienia podczas gotowania.
Aktualne wytyczne żywieniowe w zalecają, aby większość dorosłych nie spożywała więcej niż 2300 mg sodu dziennie. Odpowiada to około 1 łyżeczce (6 gramów) drobno zmielonej soli.
Zastosowania niedietetyczne
Chociaż różowa sól himalajska ma kilka zastosowań dietetycznych, istnieje również wiele popularnych zastosowań niezwiązanych z dietą.
Różowa sól himalajska jest stosowana w niektórych solach do kąpieli, które podobno poprawiają stan skóry i łagodzą ból mięśni.
Lampy solne są również często wykonane z różowej soli himalajskiej i rzekomo usuwają zanieczyszczenia powietrza. Lampy te składają się z dużych bloków soli z wewnętrznym źródłem światła, które podgrzewa sól.
Dodatkowo spędzanie czasu w sztucznie stworzonych jaskiniach solnych utworzonych z różowej soli himalajskiej jest popularne wśród osób pragnących poprawić problemy skórne i oddechowe.
Opinie
Nie ma jeszcze żadnych opinii.