Zacznijmy od postaw co to jest sól?
Sól jest minerałem składającym się głównie ze związku chlorku sodu.
Sól zawiera tak dużo chlorku sodu – około 98%, że większość ludzi używa słów „sól” i „sód” zamiennie.
Sól można wytwarzać przez odparowywanie słonej wody lub wydobywanie stałej soli z podziemnych kopalni soli.
Zanim dotrze do sklepu spożywczego, sól kuchenna przechodzi również proces rafinacji w celu usunięcia zanieczyszczeń i innych minerałów oprócz chlorku sodu.
Ludzie używali soli do przyprawiania i konserwowania żywności od tysięcy lat.
Co ciekawe, sód odgrywa również ważną rolę w kilku funkcjach biologicznych, w tym w równowadze płynów, przewodnictwie nerwowym i skurczu mięśni.
Z tego powodu absolutnie konieczne jest posiadanie soli lub sodu w diecie.
Zbyt duża ilość sodu może prowadzić do wysokiego ciśnienie krwi, chorób serca.
Ze względu na potencjalne niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem zbyt dużej soli kuchennej, wiele osób zaczęło interesować się zdrowszą alternatywą jaką jest sól himalajska.
Co to jest różowa sól himalajska?
Różowa sól himalajska jest solą wydobywaną w kopalni soli Khewra, która znajduje się w pobliżu Himalajów w Pakistanie. Kopalnia soli Khewra jest jedną z najstarszych i największych kopalni soli na świecie. Uważa się, że różowa himalajska sól zebrana z tej kopalni powstała miliony lat temu w wyniku odparowania starożytnych zbiorników wodnych. Sól jest ręcznie wydobywana i minimalnie przetwarzana, aby uzyskać nierafinowany produkt, który jest wolny od dodatków i uważany za znacznie bardziej naturalny niż sól kuchenna. Podobnie jak sól kuchenna, różowa sól himalajska składa się głównie z chlorku sodu. Jednak naturalny proces zbierania sprawia, że różowa sól himalajska posiada wiele innych minerałów i pierwiastków śladowych, których nie ma w zwykłej soli kuchennej. Niektórzy szacują, że może zawierać do 84 różnych minerałów i pierwiastków śladowych. W rzeczywistości to właśnie te minerały, zwłaszcza żelazo, nadają mu charakterystyczny różowy kolor.
Opinie
Nie ma jeszcze żadnych opinii.